JURUSAN MAINSTREAM MASIH JADI FAVORIT

Tantangan Menulis Hari Ke-78 Batch Kedua

Oleh: Bernardus Ari Kuncoro

Kemarin, 15 Juni 2021, surat kabar Kompas membahas tentang jurusan di perguruan tinggi negeri dengan peminat terbanyak. Belum berubah dari trend tahun-tahun sebelumnya.

Apa saja? Untuk Sains dan Teknologi, jurusan Kedokteran, Teknik Informatika dan Ilmu Komputer menjadi andalan. Sedangkan untuk Sosial dan Hukum, jurusan ilmu komunikasi dan Manajemen menjadi idola.

Program studi dengan Peminat terbanyak dalam SBMPTN 2020 (Sumber: Kompas e-paper)

Padahal, permintaan lulusan ndari bidang lain, khususnya sains, data, engineering, dan matematika (STEM) cenderung naik.

Sebagai praktisi data yang lumayan banyak mewawancarai beberapa kandidat, saya tahu betul betapa permintaan data scientist, data engineer hingga analis data cukup banyak. Dalam sebulan bisa lebih dari 10-20 kali mewawancarai kandidat untuk memperebutkan kursi pekerjaan. Namun sayang, kualitasnya masih belum cukup mumpuni.

Data menyebutkan, Indonesia kekurangan tenaga kerja digital bidang kecerdasan buatan, mahadata, dan keamanan siber, mencapai 600.000 orang pertahun.

Apakah memang generasi muda Indonesia lebih memilih main aman? Atau sebagian besar ikut-ikutan? Bisa saja iya, bisa tidak. Tetapi mudah-mudahan saya salah.

Kalideres, 16 Juni 2021

SELEKSI

Tantangan Menulis Hari ke-77

Oleh Bernardus Ari Kuncoro

Kemarin saya membaca beberapa tajuk utama di surat kabar. Salah satunya adalah tentang pengumuman hasil SBMPTN (Seleksi Bersama Masuk Perguruan Tinggi Negeri) di harian Kompas. Seolah nostalgia 17 tahun lampau, yang saat itu namanya SPMB, saya ingin mengkristalkan tiga makna berikut.

Seperti yang Anda tahu, persiapan ujian untuk masuk PTN merupakan kegiatan yang sangat menyita waktu dan energi. Banyak teman seangkatan saya yang memandang ujian itu menentukan garis hidup. Kalau diminta mengulangi, rasanya akan sulit sekali.

  1. Fokus. Kelas 3 SMA (sekarang kelas 12) memang masa-masanya konsentrasi belajar. Tiga kali seminggu sehabis kegiatan belajar mengajar di sekolah, saya dan teman-teman belajar di Bimbel. Saya pilih Ganesha Operation yang berlokasi di seberang stadion Kridosono Yogyakarta. Saat itu saya berjuang keras sampai berkali-kali ikut try out. Kegiatan ekskul yang pada kelas 1 dan 2 saya tekuni, saya eliminasi.
  2. Memiliki plan B. Jika tidak berhasil SPMB saat itu, saya punya rencana lain. Puji Tuhan kala itu saya sudah diterima di UGM di jurusan yang sama. Namun, insting saya pengin mencoba kota yang baru. Kala itu impian saya adalah kota Bandung. Yang notabene dingin. Sejuk. Dan, banyak pemandangan.
  3. Lifelong learning. Diterima kuliah di PTN bukan jaminan kesuksesan. Itu barulah awal. Apalagi, setelah menjalani lini masa kehidupan dengan segala dinamikanya, ilmu yang didapat selama kuliah mesti diolah, didiskusikan dan terus diperbaharui. Punya rasa ‘haus’ dan banyak membaca itu kuncinya.

Buat yang sudah lulus SBMPTN, selamat! Anda telah dibukakan pintu jejaring pertemanan. Terkadang juga ada yang sampai menjadi sahabat sejati. Yang tak lupa terus menyemangati.

Tetap rendah hati. Tetapi juga jangan rendah diri.

Dari produk lulusan SPMB 2004.

Kalideres, 15 Juni 2021

Sharing Gimana cara menjadi seorang Data Scientist Junior?

Beberapa hari yang lalu, bertepatan dengan Hari Ibu (versi Indonesia), tanggal 22 Desember 2018, aku diberikan kepercayaan oleh Mas Dian, owner babastudio.com untuk menjadi salah satu pembicara dalam acara “Learning From The Master”, di kampusnya di ruko kompleks ITC Permata Hijau Jaksel. Bagi yang belum tahu Babastudio itu apa, babastudio adalah school of website and consulting. Menyediakan jasa pembuatan website dan pelatihan ke berbagai lembaga seperti pemerintahan maupun swasta.

Continue reading “Sharing Gimana cara menjadi seorang Data Scientist Junior?”

How to Create an Academic Paper Poster with Power Point

Hi!

Several days ago my wife – an academic medical lecturer, asked me how to create an academic paper poster. What is the easy way to create it, darling? Hmmm… I tried to search what kind of tool that is user friendly and no need to have a good design skill.

At first, I thought Adobe Illustrator is a proper one. But it turns out that this tool is too much flexibility and complexity. Moreover the templates are NOT widely available.

Second. My wife told me that her peers use Microsoft Publisher. Well, that’s true. You can use that tool to create or produce some kind of high resolution poster, since Publisher were created and mean to be used to publish printed stuff. I recommend you to use it if you have time at least several hours to master it.

Third. And this tool was finally used. Microsoft Power Point! Everybody knows Power Point, right? Well, it is very uncommon that this tool is used to create poster. But considering that she is familiar with this tool, so… this is the best one. The problem is, as default, ppt is not able to produce 300dpi JPEG. Since it is mandatory for the authors, and the conference/publisher can print it with high resolution, I should find the workaround to create the high resolution JPEG file.

Finally I got this link.  This is useful for you to produce high resolution JPEG (with 300 dpi).

Besides, you can find plenty of some poster templates from here.

Enjoy and Good Luck for your paper presentation, darling!

 

Presentasi di Konferensi ICITSI 2015

Pada hari Senin, 16 November 2015 kemarin, saya pergi ke Bandung untuk mengikuti konferensi internasional mengenai Teknologi Informasi yang diadakan oleh almamater tercinta. Penyelenggaraannya di kampus Ganesha Institut Teknologi Bandung. Konferensi ini  baru dua kali diadakan. Bisa dilihat lebih detail di website-nya. Opening ceremony plus keynote speakers nya dilakukan di Aula Barat. Sedangkan parallel session-nya diadakan di Lantai 3 Labtek VIII, ada 5 ruangan terpisah. Kampus ini sudah sangat familiar buat saya, karena saya memang lulusan almamater gajah duduk (EL – 04, lulus 2008). Ada 300 paper yang di-submit dan 72 paper yang diterima, dan di konferensi tersebut saya berkesempatan untuk menjadi salah satu presenter dari paper saya yang berjudul “TF-IDF Method in Ranking Keywords of Instagram Users’ Image Caption”.

Continue reading “Presentasi di Konferensi ICITSI 2015”

Present Paper di ICACOMIT 2015 – Bandung

Tanggal 29-30 Oktober 2015 lalu saya berangkat ke Bandung untuk mengikuti sebuah conference. Namanya The 2015 International Conference on Automation, Cognitive Science, Optics, Micro Electro-mechanical System, and Information Technology (ICACOMIT 2015). Event ini diadakan oleh Indonesian Institute of Science (a.k.a. Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia a.k.a. LIPI). Ini merupakan kali pertama saya mengikuti international conference sebagai author dan presenter. Hehe. Bener-bener nggak nyangka diterima, soalnya paper yang saya submit itu adalah output dari tugas mata kuliah Selected Topic in Computational Intelligence I di S2 (Magister Teknik Informatika) Binus. Terima kasih buat Pak Diaz D. Santika yang sudah memberikan tugas di mata kuliah tersebut. Tanpa bimbingan beliau, saya nggak mungkin bisa sampai ke situ nulisnya. Mungkin saya cuman bisa nulis bloooog aja terus. wkwkwk.

 

Continue reading “Present Paper di ICACOMIT 2015 – Bandung”

Lots of knowledge from Senipah

Yuppy… I have gone to Senipah again. I have got lots of knowledge about Telecommunication activities in there. CCTV is my main topic. But I got other topics, such as PA GA (Public Address General Alarm), RTS (Radio Trunking System), PABX, Radio Marine, NDB (Non Directional Rdio Beacon), etc.

I met Pak Gatot who leads the Senipah Telecommunication activity by himself. He is very kind and like to teach me. I also had a chance to help the contractor who was installing radio marine and amplifier of PA GA.

It’s such a wonderful experience, and I have done my vacation report in Bahasa. (But… I should finish my real OJT report in english…)

OK… It’s my photo with Pak Gatot…

pakgatot.jpg

Back to The Office after flied…

Wednesday, July 4, 2007

Oh… again and again. I’m coming back to my desk and a computer.

I moved to Icha’s room. Coincidently, There is a computer and a desk in her room, not booked! That means that I can use that stuff! Yeah! I can work again with new atmosphere, with my classmate!

But… unfortunately, I don’t know why, my idea is not flew up as usual! My idea doesn’t spoil! It means that I should go to get my mind up! I can’t realize that my feeling’s is gone now! I don’t know why my idea is gone away! I had some trouble in paragraph development. It’s about the idea and a comprehension thing! (Should I go to an english course ?)

I missed my family… (My mother went to Lampung on Wednesday, then She will arrive Lampung on Thursday!) Oh, Mom,,,….. I missed you! My sister…. you are too. My Dad! How are you?

I just spent this night by going to Jerry’s house. He is very nice coz He bought me empty CD… but He didn’t want to be payed his money! hoh…. 🙂  

Back to the office

dsci0019.jpg 

ThursdAY, 21st June 2007

I didn’t do any important things today. I just went to office… fulfill my journal and continue my report.

But the interesting part that I’ve got is: I met Agung and Hamzah. They are newcomers in my room. They came from Teledata.

Agung’s hometown is Jogjakarta. Same as me…He was an SMA2 student. His academic background is Electrical Engineering D3 in Sanata Dharma University and continue to UGM… He also goes to Catholic Church.

While Hamzah is Singaporean.
We all discused a lot of things about anything. From celebrities, TV serial and music that are popular in Singapore to telecommunication job.

Icha will go to Field tomorrow. She borrowed my red clothes=trouser, safety shoes, and helmet. Icha, Rida and I went to my kos2an and took that stuffs. I don’t hv any plan to go to fields. I hope my mentor will arrange my field trip. Hopefully She will guide me in that field trip. 🙂
But the important thing that I should doo is finishing my assignment… yeah…

Last Senipah trip is very unforgetable. If I had a chance to go there again,,, and being a manager in Total… 🙂
It could be my new experience!!
🙂

Newcomers

There are a lot of friends who follow OJT program in Total Balikpapan. Most of them are ITB students. I didn’t know them b4.. yeah.. The major program of them are Geology, Geophysics, Industrial Engineering, Phisical Engineering, Civil Engineering, Etc.

I didn’t remember their names. But their faces are familiar to me.

A friend that I know her well is Farida, Industrial Engineering 2004. She is in HRD now.. She joins her internship there for 2 months. I do believe that people there are smart people and good students.

O yeah,…. I met friends from Geologist that will send to Samarinda to map Samarinda Stadion for next year PON. Oh… I can’t imagine they will be tough there. 🙂

Yeah.. after lunch. I will finish and edit my chapter 2. Too much letters I wrote.. I should make it simpler. 🙂